Evolutionair-cyaan organiseren als blauwdruk voor hedendaags onderwijs

cropped-Jan_ZCS-e1456587262973.jpgFrederic Laloux beschrijft in zijn boek “Reinventing Organizations” zeer interessante perspectieven op organiseren. Het evolutionair-cyaan denken is wellicht een optie ter overweging binnen ons huidige onderwijsstelsel.
Dit kenmerkt zich door verschotting en exclusie op basis van eenzijdige beoordeling van menselijke eigenschappen. Dit kan niet anders dan leiden tot tweedeling tussen mensen onderling.
Daarnaast leidt het tot spanning tussen onderwijseisen en de drive van onderwijzend personeel.
Het ideaal om kinderen klaar te stomen voor het leven kent vele drempels, die door ons stelsel worden opgeworpen en in stand gehouden.
Alle veranderingen zijn slechts aanpassingen binnen een eenzijdig prestatiegericht cognitief model, waarbij cijfers de waarde van de mens schijnen te bepalen.
Gelukkig kan het anders.

 

 

Evolutionair-cyaan organiseren

Op een aantal vlakken zou ons onderwijsstelsel een boost kunnen krijgen. Het boek van Frederic Laloux toont een aantal effecten van revolutionair-cyaan organiseren.

 • Midden in de samenleving
  Het onderwijs staat midden in de samenleving. Actuele ontwikkelingen worden gevolgd en geïnitieerd. Het is levend, flexibel, adaptief, pro-actief en innovatief.
 • Samenhang en inclusie
  Het onderwijs bevordert integratie en insluiting van minderheden en biedt iedereen passende kansen, slaat sociaal en economische bruggen. Er is een gevoel van samen ergens heen gaan, een gezamenlijk doel hebben.
 • Persoonlijke behoeften, motieven en mogelijkheden
  Het onderwijs houdt rekening met persoonlijke omstandigheden, vaardigheden en ontwikkelingsbehoefte. De individuele drive en mogelijkheden krijgen een plek.

 

Evolutionair-cyaan onderwijs leunt op 3 basisgedachten

 • Zelfsturing
  Iedereen heeft zeggenschap, eigen inbreng en levert een aandeel vanuit de eigen mogelijkheden.
 • Heelheid
  Het streven iedereen met tekortkomingen en mogelijkheden onderdeel en gewaardeerd  te laten zijn.
 • Evolutief doel
  Er is een gezamenlijk doel en een gevoel van samen op weg te zijn, te ontwikkelen en te groeien.

 

Implementatie van evolutionair-cyaan onderwijs

Het boek geeft voldoende voorbeelden van geslaagde organisaties, waaronder dat van een school in Berlijn.

Wezenlijk voor het slagen van een dergelijke onderneming is, dat schoolleiders en bestuur niet terug willen vallen op oude manier van denken. Het oude paradigma van controle is de grootste valkuil.

Ik wil iedere schoolmanagers of onderwijsbestuurder graag overhalen zich te verdiepen in deze nieuwe manier van organiseren.

 

Sparren

Ik spar, brainstorm graag over dit onderwerp. Mocht je daar behoefte aan hebben, neem gerust contact met op. Dan maken we een afspraak.

Jan

 

Delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.