Patiënten verlaten de zorg

      Geen reacties op Patiënten verlaten de zorg

Na 41 jaar gebruikt te hebben gemaakt van de zorg aan bed, ben ik er even tussenuit

Onderstaande artikel triggerde mij, om de zaak om te draaien.
Als professional kun je eruit stappen, om burn-out te voorkomen of simpelweg omdat je er genoeg van hebt. Maar zelfs dan is het lastig, als je altijd met hart en ziel jezelf hebt ingezet. Het doet pijn en niet iedereen kan zomaar een andere loopbaan kiezen.
Wat zou het prachtig zijn, als patiënten de keuze hadden eruit te stappen met een alternatief!

 

 

Patiënten hebben geen keus

Eruit stappen wordt dan soms letterlijk een zaak van leven of dood en in de meeste gevallen vermindering van kwaliteit van leven.
Velen zouden er wat voor over hebben, om de wachtlijsten, kosten rond medicijnen, de kastje-naar-de-muur realiteit, de afhankelijkheid te omzeilen.

Meer aandacht aan bed

Die afhankelijkheid zal niet veranderen. Aan het gevoel menswaardig behandeld te worden, is wel iets te doen. Gewoon meer aandacht.
Iedereen, die denkt dat dit meer geld gaat kosten, loopt het risico zich te verliezen in de valkuil van controlemechanismen.
In onze digitale wereld verschuift de aandacht maar al te gemakkelijk naar cijfers en zichtbare resultaatgerichtheid. Cijfers hebben geen ziel, maar geven wel een schijn van werkelijkheid.
Het is niet alleen makkelijk jezelf daarachter te verschuilen, als een soort bewijs van kwaliteit en je eigen kunde. Het is een proces, dat zich onbewust bij velen afspeelt, omdat onze wereld nu eenmaal zo is ingericht.
Sociale sectoren onderwijs en zorg blijven hardnekkig last hebben van dit fenomeen, ondanks alle signalen en roependen uit het veld.

Bezieling van de professional en bejegening van de patiënt

Het is frustratie die hoogtij viert bij velen, vanwege te weinig tijd en vertrouwen.
Als politiek, managers, bestuurders de moed hebben, om niet alles dicht te willen timmeren, dan komen we misschien nog eens ergens.
een collega van mij zei het gisteren treffend:

“Doen wat je thuis in je eigen familie of gezin ook zou doen, als er iets gedaan moet worden om te helpen.”

Simpel je hart voor je medemens als leidraad nemen. Je expertise, de pet die je op hebt, je status vervolgens daarbij inzetten.

 

Delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.