Ambitietafel Alkmaarse Onderwijs Agenda

      Geen reacties op Ambitietafel Alkmaarse Onderwijs Agenda

Hoe zorg je dat iedere leerling zich gewaardeerd voelt binnen het onderwijs, zodat hij gebruik kan maken van kansen en mogelijkheden?
Wat heeft het onderwijs nodig, om leerlingen te motiveren en aan zich te binden?
Zo kopt de uitnodiging van het Van Der Meij College, de organisator van deze bijeenkomst in Alkmaar.

Sinds enkele maanden begeleid ik een jongen, die binnen het Alkmaarse reguliere onderwijs niet verder komt. Het is een bijzondere jongen. Dat zeker. Maar niet zonder talenten.
Nu ben ik behoorlijk bekend met de uitvallers binnen VO en MBO en het Almaarse probleem is er een, dat in vele regio herkend zal worden.
Laat ik hier een start geven voor de discussie.

Hoe zorg je dat iedere leerling zich gewaardeerd voelt binnen het onderwijs, zodat hij gebruik kan maken van kansen en mogelijkheden?

Het zijn de bijzondere types, die hun plek niet kunnen vinden. Niet omdat ze te stom zijn, niet omdat ze niet willen. Ze passen niet binnen het raamwerk van het reguliere aanbod en vaak genoeg ook niet binnen het speciale aanbod.
Er wordt niet aan hun leerbehoeften voldaan. De juiste kansen en mogelijkheden zijn er niet. Het probleem wordt intrinsiek bij het kind gelegd. Dit is de kern van waar onze uitvallers tegenaan lopen.
Maar het zijn niet alleen de types, die zogenaamd buiten het “normale” spectrum vallen. Steeds meer “normale” leerlingen kampen met een gevoel van zinloosheid en gebrek aan interne motivatie.
Het is een “narrow window”.

Wat heeft het onderwijs nodig, om leerlingen te motiveren en aan zich te binden?

Een veel meer open houding die niet afrekent in niveaus, maar de wereld en menservaringen op speelse wijze binnen haalt zonder uitsluiting.
Ontwikkelingen waar leerlingen door geprikkeld worden en die hen uitdaagt eigen gedachte en gedragswijzen voor te vinden en te ontwikkelen in uitwisseling met de ander.

Lijkt me een mooie knuppel in het hoederhok.

 

Delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.